Intervju med Dan Glimne

Han lämnade pokerscenen med en sista avskedsblogg julen 2015. Många har sen undrat vad ”pokerprofessorn”, Dan Glimne, sysslar med nuförtiden. 2016 valdes han in i Swedish Poker Hall of Fame. Sedan dess har man inte hört så mycket från honom. Vi har tagit en pratstund med honom om vad han gör nuförtiden, hans mest minnesvärda pokerögonblick, vilka han vill se invalda i Hall Of Fame bland mycket mer.

Hej Dan!

Du är en av de mest kända svenska pokerpersonligheterna så vi hoppar över alla, ”vem är du” och ”hur kom du i kontakt med pokern”-frågor, som de flesta pokerintresserade läst svaren på i flera intervjuer. Du valde att ”pensionera” dig, eller åtminstone ta ett avsked som pokerbloggare och krönikör, under julhelgen 2015. Vad gör du nuförtiden?

  • Jag arbetar med ytterligare två bokprojekt, samt med några speluppfinningsprojekt – och har i sommar renoverat två rum och en trappa i semesterhuset, så jag håller mig sysselsatt!

Du levererade nästan 300 pokersidor i Aftonbladets sportbilaga, 600 krönikor som pokerambassadör och över 1100 inlägg på den så kallade Superbloggen. Saknar du inte att skriva om poker?

  • Det ska erkännas att det funnits många gånger sedan jag slutade som jag haft reflexen åh-det-där-i-spelväg-skulle-vara-intressant-att-ta-upp-i-en-krönika. Jag kände att jag trots alla dessa år av skriverier och resor bara hann med att skrapa på ytan av det stora och fascinerande ämnet spel. Det hade dessutom varit roligt att få sommarprata om spel och gambling i P1, kanske någon dag…

Du hedrades för dina insatser inom svensk poker genom att bli den första tillsammans med Chris Björin att bli invald i Swedish Poker Hall of Fame. Hur kändes det?

  • Det kändes otroligt stort. När jag 1991 stod i en bokhandel i London och kollade igenom spelbokshyllan och undrade ”vad är det där Texas hold’em för något?”, hade jag ingen aning att det var den första brickan i raden av dominobrickor som skulle leda fram till något sådant. Livet är alltid fullt av överraskningar.

På tal om Chris, så var han nominerad till Poker Hall of Fame för sjätte gången detta år. Dock fick han inte ta plats i det finrummet denna gång heller. Finns där någon annan svensk du tycker ska bli invald i Poker Hall of Fame?

  • Jag tycker att vännen Chris definitivt vore värd en plats uppe på parnassen i Poker Hall of Fame, för sin sanslöst långa och gedigna meritlista under årens lopp. Tyvärr har den institutionen slagsida åt det amerikanska hållet, och kanske ligger det dessutom Chris i fatet att han genom åren medvetet valt att hålla en låg profil som grå eminens; hade han satsat på en färgstarkare framtoning tror jag han hade blivit invald redan. Någon annan svensk i det illustra sällskapet? Ser man på statuterna och invalskraven – och är kritisk och objektiv – är det nog ingen annan som platsar där just nu, ärligt talat; men Martin Jacobson har definitivt chansen att komma med i framtiden, om han fortsätter att leverera. Hade det däremot funnits ett Internet Poker Hall of Fame, hade jag definitivt kunnat nämna några svenska namn!

Då du var en av de första som uppmärksammade pokern i Sverige och varit väldigt engagerad som både aktiv och skribent. Är det några namn du skulle vilja se invalda i Swedish Poker Hall of Fame?

  • Två uppenbara namn har redan kommit med 2017, Per Hildebrand och Martin Jacobson. Ett annat är Robin Ylitalo, och i övrigt tycker jag att Mikael Thuritz flugit under radarn ett tag, och möjligen skulle kunna komma med; jag vet ju att han också åstadkommit en hel del som inte alltid hamnat i allmänhetens rampljus. På damsidan hoppas jag få se till exempel Sofia Lövgren eller Emma Wikberg eller Diana Svensk prestera något riktigt tungt i framtiden, som skulle motivera ett inval – det skulle glädja mig.

Spelar du någon poker än? Följer du med något i de nätbaserade pokertidningar som finns kvar?

  • Enstaka gånger spelar jag på Unibet och då helst sit-and-go, som jag vet är min bästa gren om jag ser på ROI. Men visst suger det i pokertarmen efter att få uppleva atmosfären runt en stor och viktig liveturnering igen, det ska inte förnekas! Kanske om vi får se ett europeiskt event på svensk mark snart, nu när lagarna ändrats och ett trettiotal bolag ämnar ansöka om licenser? Det är dock inte ofta som jag läser nätpokertidningar, men sajten poker.se tittar jag in på då och då av nyfikenhet.

När du tänker tillbaka på alla dina år inom pokerscenen. Vad är ditt bästa minne?

  • Det är två ögonblick som sticker ut mer än andra, bland alla de goda minnen och upplevelser jag har – om jag nu strikt håller mig till pokerplaceringar: tredjeplatsen i SM, och att komma i pengarna i Main Event i WSOP. Och finns det någon tredjeplats, står den nog i så fall mellan finalbordet i Master Classics of Poker i Amsterdam samt att få ha varit med om att leda TV-programmet Pokermiljonen. Men därutöver har jag mängder av goda minnen av allt det andra som hör pokerlivet till, som alla kul eskapader ihop med entouraget i Las Vegas!

Är det något du vill tillägga?

  • Ja, jag vill hälsa till alla trevliga människor som jag haft förmånen att få träffa tack vare poker, och dessutom inte minst till alla dem som kommit fram till mig under årens lopp och tackat för den inspiration de fått via min Pokerhandboken!

Vi tackar Dan för intervjun och uppmanar alla läsare att önska honom som sommarpratare i P1.

Lämna ett svar