Summering av 2018 – Del 1

Så där ja. Nu har vi lagt 2018 bakom oss och precis klivit över tröskeln till 2019. Det har skrivits många årskrönikor om förra året. Det har blivit en tradition för de flesta medier, föreningar och förbund att sammanfatta vad som hände det gångna året. Vi kommer inte vara sämre, så jag kommer bjuda på lite pokerlektyr när jag gör en summering av Svenska Pokerförbundets arbete under 2018. I denna kommer jag b.la. bjuda på en stor återblick från live-SM i Tallinn där rekord på rekord slogs. Då jag gärna vill bjuda på en hel del bilder till denna summering så blir den uppdelad i minst två delar. Och här kommer första.

Då många förknippat medlemskapet som en slags ”tvångsavgift” för att spela SM, så har vi satsat mycket på medlemsvärde. Detta för vi vill ge alla pokerspelare ett stort medvärde för att vara med i Svenska Pokerförbundet. Desto större och starkare förbund vi är desto lättare har vi att påverka pokervillkoren i Sverige.

Inför detta år tog vi fram ett snyggt medlemskort. Några har tyckt det varit en onödig utgift för förbundet. Andra har tyckt det var ett väldigt bra beslut så man får någon form av bevis på medlemsavgiften man betalat. Det sistnämnda var också anledningen till beslutet till införandet.

I februari körde vi en rankingserie där vi kryddade prispotten med ett gäng inköp till Online-SM. I slutet av månaden höll vi årsmöte i Stockholm. Där valde Ulf Engström att tacka för sig efter tre år på ordförandeposten. Tack Ulf för dina år i förbundet!

Ulf Engström avtackades av hans efterträdare vid årsmötet.

Kjell Johansson, som tidigare var kassör, valdes enhälligt till förbundets åttonde ordförande i ordningen. Undertecknad fick förnyat förtroende som sekreterare. Även Micke Torstensson fick förnyat förtroende som medlemsansvarig. Han fick även utökat ansvar och axlar numera även kassörsrollen. Årsmötet gav även Rabi Elias nytt förtroende som ledamot. Patric Mattsson och Sandra Flygare valde också att lämna förbundet och ersattes av Robert Svedin, Jimmy Lundemo och Joakim Menghini. Vi tackar även Patric och Sandra för deras tid i förbundet!

I mars körde vi ännu en rankingserie likt den förstnämnda där vi också kryddade prispotten med inköp till Online-SM. I april var det dags för Online-SM på 888 poker. Vi hade fått till lite extravärde där vinnaren av Main Event, förutom titeln som Svensk Mästare, även fick ett paket till 888 Live Barcelona. Vi körde även en leaderboard där fem av SM-disciplinerna ingick, där vinnaren fick ett paket till WSOP 2018.

Följande blev 2018 års svenska  mästare online:
Lowroller: 2Slimy4U
Texas NL Frirulle: JohanJoze_J
Deepstack: Johan ”Riggad73” Lendenius
PLO Hi/Lo: Kim ”mikkim14” Hagström
Texas Turbo: Andreas “Zaniacmaniac” Johansson
Texas High Roller: Mårten “Notenoughspa” Hagman
PLO: Alexander “SemperFlavus” Nilsson
Texas Shorthanded: Mikael “miwu11″ Wulff
Texas Main Event: Åsa ”PerfectEyes” Holmberg

Vem vann då leaderboarden? Jo det var Kim ”mikkim14” Hagström som dessutom tog hem PLO Hi/Lo:n. Vi gratulerar alla svenska mästarna återigen!

Tanken var även att denna medlemstidning skulle lanseras senast i mars så vi kunde göra lite reportage och intervjuer. Dock så blev den dessvärre försenad. Däremot så har vi sedan lanseringen intervjuat PLO-vinnaren, Alexander Nilsson. Om ni inte redan läst den så finns den att läsa här.

I maj arbetades det mycket bakom kulisserna med ett remissvar på den nya spellagstiftningen. Det förbereddes även inför live-SM. Snygga armband togs fram för att enkelt hålla koll på vilka som var medlemmar vid SM-eventen i Tallinn. En cardprotector togs också fram som medlemsvärde och gåva till alla som spelade SM.

Armbandet och cardprotectorn som togs fram till live-SM.

Olika kval till live-SM spelades på diverse onlinesiter och klubbar runt om i landet i samarbete med vår samarrangör Pokerevent. Så många hade stora förväntningar på årets upplaga efter succén i Tallinn förra året. Precis som 2017 års upplaga så hade man riggat spellokalen på andra våningen på Hilton Tallinn Park.

Platsen för live-SM 2017 och 2018.

Spelplatsen färdigställd inför 2018 års live-SM.

Klockan 14.00 onsdagen den 29 augusti var det dags för första turneringen att starta. Vilken var Sviten Special. Trycket vid medlemsregistreringen var stort och ett antal nya medlemskort fick printas ut.

En hög nyprintade medlemskort.

När Sviten drog igång fanns många kända ansikten med som Magnus Betnér, Peter La Terra, Helena Forsell, ”Greenbay”, Olof Haglund, Matz Svensén, Ari Hissa, Jonas Hävrén och inte minst den regerande mästarinnan Elise Berglind, bland många andra. Det blev deltagarrekord direkt då 87 spelare kom till start.

Spelet var igång och vinnaren, Martin Viklund, syns på stol 1 på
det närmsta bordet.

Det blev 14 betalda platser och till slut var det Martin Viklund som blev svensk mästare i Sviten Special 2018. Stort grattis igen!

Prislistan blev följande:
1. Martin Viklund, €4223
2. Pontus Dargren, €2950
3. Carl Håbro, €2280
4. Joakim Johansson, €1640
5. Stefan Mattsson, €1180
6. Jörgen Elfström, €910
7. Elise Berglind, €715
8. Jesper Larsson, €590
9. Ola Albinsson, €465
10. Donny Bern, €405
11. Gun Täljö, €405
12. Micke Torstensson, €405
13. Peter Bergman, €355
14. Daniel Segerhjelm, €355

Andra SM-turneringen var Pineapple Open Face Chinese. Bland deltagarna fans även här en rad kända ansikten som Bosse Sehlstedt, Micke Wulff, Peter La Terra och Daniel Lang. Till slut var det Peter La Terra som blev svensk mästare. Hans andra SM-titel då han tog hem mörkpokern 2012. Stort grattis igen!

Segraren, Peter La Terra, i mitten med 3:an Daniel Lang till
vänster och 2:an Christopher Andersson till höger.

Prislistan blev följande:
1. Peter La Terra, €485
2. Christopher Andersson, €290
3. Daniel Lang, €195

På torsdagen var det dags för både dag 1A i Main Event och PLO-turneringen. Mer om detta i nästa del.